Ny ekteskapslov

Sommeren 2008 vedtok Stortinget en ny felles ekteskapslov som gjelder fra 1. januar 2009. Fra 2017 har også likekjønnede par mulighet til å gifte seg i kirken. Den foreliggende utgaven av Ny agenda (opplagene 1-4) har på sidene 34-38 noen opplysninger som ikke er helt korrekte med tanke på de nye lovene. Les om lovene på nettsidene under.

Nettressurser

NRK: Nå kan homofile gifte seg i kirka

nrk.no . . .

Wikipedia: Likekjønnet ekteskap

no.wikipedia.org . . .


Kapittel 2: Familie og forbruk

 

En side ved det norske forbrukersamfunnet! Foto: Thor Nielsen / Scanpix.En side ved det norske forbrukersamfunnet! Foto: Thor Nielsen / Scanpix.

Familien er viktig i alle samfunn. Noen elever kommer fra en familie der de bor sammen med mor, far og søsken. Det kalles en kjernefamilie. Andre har besteforeldre eller en ugift onkel eller tante boende sammen med familien. Da kalles det en storfamilie. Mange bor også alene sammen med bare mor eller far.

Det finnes flere måter å leve sammen på i parforhold. Vi har forskjellige samlivsformer. Noen velger å gifte seg, mens andre lever sammen som samboere. Sommeren 2008 vedtok Stortinget en ny ekteskapslov som gjelder fra 1. januar 2009. Den nye ekteskapsloven gir de samme rettigheter til homofile og heterofile par. Den største forskjellen når det gjelder rettigheter og plikter for par, finner vi i dag mellom gifte og samboere. Samboere er ikke dekket av det samme lovverket som de som er gifte. Samboere bør derfor lage egne avtaler om hva de skal gjøre med felles eiendeler og barn dersom de flytter fra hverandre.

Når to personer som har bodd sammen, velger å flytte fra hverandre, kan det berøre flere enn de to som skiller lag. Et samlivsbrudd kan være vanskelig når de har felles barn.

En familie forbruker en mengde varer og tjenester hvert år. Det er stor forskjell fra familie til familie hvor mye penger familien har til forbruk, og hva den ønsker å bruke pengene på. De familiene som klarer å sette opp et budsjett, slipper som oftest store overraskelser når regninger dukker opp. Siden det kan være stor forskjell på kvaliteten av de varer og tjenester vi kjøper, er det også viktig å kjenne til sine rettigheter som forbruker. Forbrukerkjøpsloven, kredittkjøpsloven og angrerettsloven er noen av de lovene du som forbruker bør kjenne til.

 

Nettressurser

Barne- og likestillingsdepartementet (BLD)

http://odin.dep.no/bld/

Barneombudet

http://www.barneombudet.no/

Befolkningsstatistikk. Familiestatistikk, 2016

http://www.ssb.no/emner/02/01/20/familie/

Fokus. Forum for kvinner og utviklingsspørsmål

http://www.fokuskvinner.no/

FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold

https://foreningenfri.no/

Likestillings- og diskrimineringsombudet

http://www.ldo.no/

ung.no: offentlig informasjon til ungdom

http://www.ung.no/?shw=OM

Statistisk sentralbyrå: Befolkningsstatistikk. Ekteskap og skilsmisser, 2016

http://www.ssb.no/emner/02/02/30/ekteskap/

Forbrukerportalen

http://forbrukerportalen.no/

Cappelen Damm
Søk i Wikipedia etter:  
Cappelen Damm AS er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider

Sist oppdatert: 10.03.2017

© Cappelen Damm AS